Wat is leiderschap 3.0?

In deze tijden van 3.0, het nieuwe werken, social media, netwerkorganisaties, beginnen er nieuwe gedachten te ontstaan over leiderschap en hiërarchie. Ik ben zelf directeur van stichting Two Get There en probeer regelmatig te reflecteren op het thema ‘leiderschap’. Hoe doe ik dat? Hoe geef ik mijn leiderschap vorm? Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen?

Ik probeer verbinding te maken met hoe anderen dat doen. En mezelf te voeden in dit thema door te kijken hoe anderen het doen, te lezen en te mijmeren.

Ik ben tot de ontdekking gekomen dat ik veel werk vanuit “zachte kracht”. In de opvoeding van mijn zoontje noem ik het ook wel eens “liefdevol doorzetten”. Ik ben in mijn leiderschap aanwezig door kaderscheppend te zijn. Door verbindingen te leggen. Soms word ik wel eens gevraagd hoe ik dat doe. Hoe het mij lukt om niet vanuit een oud beeld je verleid te voelen om meer aanwezig te zijn, meningen te uiten, te zeggen wat ik vind en dan tóch voldoende leiding te kunnen bieden.

Voor mij draait leiderschap om níet de leiding hoeven nemen. Hoe moeilijk is dat?! Om met een zwerm te werken en daar ook zelf onderdeel in te zijn. Te doen wat goed voelt en in je kracht te blijven. En daarbij anderen ook die ruimte te bieden.

Het lijkt alsof onze cultuur erg gericht is op meningsvorming, iets vinden van elkaar en dat vooral laten horen. We zijn zo luidruchtig. En geloven met elkaar dat lawaai maken iets met leiderschap te maken heeft. Maar leiderschap heeft vooral te maken met stil durven zijn! Luisteren, observeren en verbinden.

Vertrouwen hebben.

Ruimte openlaten.

Want juist dan kan er eigenaarschap, verantwoordelijkheidsgevoel en ondernemerschap groeien.

Hoe denk jij over leiderschap?! Als je hier vragen over hebt of wilt reflecteren over hoe jij leiderschap kan vorm geven in een nieuw tijdperk, dan luister ik heel graag naar je verhaal. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Wil je meer weten over Two Get There bekijk dan dit filmpje!

fiene@vanloock.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.