Mijn wens

“Doe niet zo idioot. Niemand doet iets voor niets… Niets is gratis behalve het weer!”

Dat was de reactie die ik kreeg van een groep jongeren toen ik vertelde over sociale overwaarde, de kracht van vragen stellen en creatief denken.

Ze geloofden het echt niet. Ze werden er zelfs boos om. Voor mij is dit zo vanzelfsprekend dat ik me niet realiseerde dat voor een groot aantal mensen de werkelijkheid er toch echt anders uit ziet.

Toen ik dezelfde groep vroeg naar hun dromen moesten ze lachen. “Mevrouw: voetballer worden voor Barca, maar omdat ik dat toch niet ga redden wil ik een goede vrouw en een goede baan.”

Met andere woorden, dromen is voor dromers, maar ze brengen je nergens. Je moet gewoon heel erg hard werken… en dat is wat deze jongeren bezig houdt. “Als ik maar aan een baan kom.”

Hard werken dus: en dat deed ik ook, tijdens deze workshop! Ik realiseerde me hoe ik een heel klein beetje kon meewerken aan een ander perspectief voor deze groep. We oefende met creatief denken en vragen stellen. En stapje voor stapje begrepen deze jongeren hoe er nog veel meer mogelijkheden zijn.

Zo wilde een van de jongens rijk en beroemd worden als rapper. En toen ik over www.kunstexpress.nl vertelde, wilde hij zich wel aanmelden als maatje voor een jongere die misschien ook wel wil leren rappen…

Zo vertrouwde een van hen ons toe dat hij wilde zwemmen met dolfijnen, en niet wist hoe hij dat anders voor elkaar moest krijgen dan heel hard sparen. En dus zou het bij een droom blijven.

En een van de andere jongens wilde van zijn hobby zijn werk maken: voetballen. Als ik maar ergens betaald kan voetballen!

En zo dachten we met elkaar mee over wat er mogelijk is als je er anders over gaat nadenken.

Voor deze jongeren een ver-van-hun-bed-show. Maar heel erg waardevol. En voor mij was dat het ook: een waardevolle dag. Hoe ik het vertrouwen kreeg van deze jongens. En hoe ze hun ervaringen tóch durfde te delen met mij en met elkaar.

Een meisje keek me aan na afloop van de workshop, en zei: “Het is heel erg leerzaam geweest voor mij, ik wist echt niet dat ik ook gewoon vragen mag stellen…” En dat ontroerde mij.

Ik wens deze jongeren, en vele andere met hen een hoopvolle, warme en “rijke” toekomst toe.

www.trackthetalentutrecht.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.