Social Powerhouse

Het Social Powerhouse: voor en door sociaal ondernemers

Ik ben de afgelopen maanden bezig geweest samen met 4 bevlogen collega’s en tevens sociale ondernemers een nieuw initiatief te lanceren: het Social Powerhouse. Dat doe ik niet zomaar. Dat doe ik omdat ik ergens in geloof. Omdat mijn hart sneller gaat kloppen als ik voor me zie waar ik, sámen met een heleboel sociale ondernemers voor sta. Omdat ik beelden heb over hoe we samen verder zouden kunnen komen. En dat wil ik graag met jullie delen. Maar eerst even een stukje uit de trendrede 2013, als je de tijd hebt moet je dit trouwens écht bekijken of lezen! Super inspirerend, en de analyse vind ik spot on!

Ontsystematisering

Wij voorspellen een periode van ontsystematisering. We moeten Nederland opnieuw organiseren. Nu bevinden we ons in een systeemvacuüm: de oude weg loopt dood maar de nieuwe wegen zijn nog ongeplaveid. Wie hoopt op een charismatische voorganger die ons de nieuwe wereld binnen leidt, mist de revolutie die zich in stilte al afspeelt. De katalysator waar we naar zoeken komt niet voort uit een van de oude instituten. Wie oog heeft voor de kleine beweging ziet hoe een nieuwe wereld zich opbouwt. De burger vormt in toenemende mate zijn eigen regering. De katalysator van de omslag, dat zijn we zelf. We leggen fundamenten voor een nieuwe wereld, door focus op zaken die we willen begrijpen, kunnen vastgrijpen en durven vertrouwen. Vorig jaar introduceerden we de burger van stavast. Hij trekt niet ten strijde tegen de systemen die in zijn ogen vastlopen; hij herijkt zijn waarden en behoeften en slaat vervolgens zijn eigen richting in. De uitspraak “ik zeg wat ik hoop en ik doe wat ik kan” resoneert sterk. De samenleving loopt over van individuen die zich verenigen om bedreigde zaken te behouden of nieuwe behoeften invulling te geven. En dat is een belangrijk teken van de tijd.

Ziehier mijn passie. Het Social Powerhouse komt voort uit een ‘kernteam’ van bevlogen sociale pioniers, initiatiefnemers of bedenkers van sociale innovatie. Ieder voor zich zetten we ons in voor een mooier en socialer Nederland. Ik doe dit met Stichting Two Get There. Wij zetten ons in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen  gebruiken. Wij bieden deze mensen een maatje. En zo ken ik heel veel mensen die een idee hebben omgezet in een initiatief dat werkt. Juist deze mensen werken aan de nieuwe opbouw van Nederland.

Er zijn zo ontzettend veel bevlogen mensen die prachtige kleine en grote initiatieven opzetten.
Met het Social Powerhouse willen we deze mensen samenbrengen. We willen de sociale ondernemers versterken. Zodat zij kunnen blijven bouwen aan het nieuwe Nederland.

We willen inzoomen én uitzoomen. We willen verbinden en versterken. We willen samen met de sociale ondernemers een platform bouwen waar we ons thuis voelen. Dat anders is dan de gebaande wegen die we kennen. Hoe anders? Dat gaan we samen uitvinden! De uitkomst hebben we nog niet bepaald. Omdat wij niet geloven in het uitzetten van een koers voor anderen.

We willen het samen doen.

Want, als we elkaar weten te vinden, dan kunnen er nieuwe dingen ontstaan. Dan kunnen we nieuwe sociale innovaties bedenken. Dan kunnen zich gelegenheidscoalities vormen. Of samen in een wijk met mensen samen ‘van drempels naar deuren’ gaan.

Het Social Powerhouse wil olifantenpaadjes vinden voor sociale pioniers & ondernemers.
Het Social Powerhouse wil lokale initiatieven versterken.
Het Social Powerhouse zal online tools ontwikkelen om de sociale lokale ondernemer zichtbaar te maken.

Zoals Lidewij Edelkoort vertelde in Zomergasten 2012: “De komende jaren zal gaan om het opbouwen van lokale bedrijven in de nabije omgeving die hand in hand gaan met hoge technische innovatie.”

Als we dát kunnen inzetten in het sociale veld van Nederland, dan kunnen we Nederland een sociale Powerboost geven…

Wil je meer weten?

Kijk op www.socialpowerhouse.nl of kom naar de kick-off op 4 oktober.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.