Fiene en Laura vertellen: Waarom een maatje?!

Wij leerden elkaar kennen in 1999. We herkenden in elkaar passie en bevlogenheid om de wereld een beetje mooier te maken.

1.250 kinderen een maatje

In 2000 startten we met ons eerste Maatjesproject, waarin kinderen die niet als vanzelfsprekend “probleemloos” opgroeien een maatje krijgen. Een vriendje die samen met het kind leuke dingen gaat doen. Die niet praat over wat er niet goed gaat, maar die oog heeft voor alles wat wél goed gaat. Die investeert in het talent en de mogelijkheden van het kind.

Misschien komt het wel doordat ik zelf een heftige overgang heb meegemaakt toen mijn ouders op mijn  tiende jaar verhuisde van een klein boerendorpje in België naar Zeist in Nederland”, vertelt Fiene. “Voor mij toen een grote stap. Waarin ik me erg alleen heb gevoeld. Als tienjarig verlegen meisje was het voor mij een hele klus om te aarden in Zeist. Als ik toen een ‘maatje’ had gehad, had dat mij zeker geholpen en was ik minder die eenzame binnenvetter geweest als ik toen was.

Laura:

Toen Fiene en ik met ons eerste project startten wist ik eigenlijk meteen dat dit idee grote potentie had. Ik zag hoe opgetogen de kinderen waren die met hun maatje op stap gingen, en hoorde de trotse verhalen die ze thuis vertelden. En ook voor de maatjes bleek het een geweldige ervaring om er voor een ander te zijn, om een middag per week aandacht te geven en er zoveel voor terug te krijgen. We zagen kinderen en maatjes groeien tijdens het project. Toen werd ons al duidelijk:  iedereen die steun kan gebruiken zou eigenlijk een maatje moeten kunnen krijgen!

Inmiddels hebben we samen 1.250 kinderen door Nederland een maatje geboden tot nu toe, in de vorm van lokale maatjesprojecten.

Maatjes op maat

Hoe groot het succes van de lokale maatjesprojecten ook is, de projectmatige insteek heeft ook zijn nadelen.  Steeds vaker vroegen ouders ons:  “Hoe kan ik mijn kind een maatje bieden als het niet in een project past? Als er geen project bij mij in de buurt is, of als het project niet aansluit op mijn kind?”  Kortom, ouders vroegen steeds meer om maatwerk voor hun kind.

Daar moeten we toch iets op kunnen verzinnen… en zo ontstond het idee voor de toolkit: Mijn Kind een Maatje, Do it Yourself!

Wil je meer weten?! www.mijnkindeenmaatje.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.